ČERKEZ POLUDIO NAKON ŠTO JE VIDIO FOTOGRAFIJE SA PREDIZBORNIH SKUPOVA: “Sram vas i stid bilo!”

BiH Vijesti

On se sinoć ponovo obratio na Facebooku nakon što je vidio snimke i fotografije sa predizbornih skupova širom naše zemlje na kojima se ne poštuju mjere i naredbe.

omoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Goran Čerkez jučer je na pres-konferenciji emotvino govorio o situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi posljednjih sedmica, kada su brojke o preminulima i zaraženima koronavirusom naglo porasle.

Sinoć se ponovo obratio na Facebooku nakon što je vidio snimke i fotografije sa predizbornih skupova širom naše zemlje na kojima se ne poštuju mjere i naredbe, piše N1.

“Dok Sarajevo spava i poštuje mjere koje stupaju na snagu sutra, u drugim kantonima imamo masovno kršenje mjera. Svi oni pojedinci, kandidati bez obzira iz koje stranke dolazili, kojima je važniji njihov lični interes, karijera od života ljudi, ne zaslužuju da dobiju povjerenje građana. Svi oni koji sklapaju oči i ne reagiraju, nisu ništa različiti od ovih. Sram vas i stid bilo, sram vas bilo zbog svih onih kojima ćete ugroziti zdravlje ili život. Sram vas bilo zbog svih onih medicinskih radnika koji neprekidno rade osam mjeseci. Bolje bi i časnije bilo da ste kupili testove, zaštitnu opremu, respiratore, umjesto ovih parada kiča”, napisao je Čerkez.

“To nije ‘policijski sat’, već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade, imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova”, pojasnio je dr. Čerkez.

Također je kazao kako je kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naloženo da u sedmici od 16. do 22. novembra tekuće godine organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja lokalnih izbora u BiH 2020. te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko-epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja Covida-19.

Naglasio je kako u ovom momentu svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovanost. Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi, da ne izlaze ukoliko nemaju potrebe te da se discipliniraju u narednim danima potcrtavši kako je “situacija vrlo ozbiljna”.

Kazao je kako su rijetke zemlje u svijetu gdje je sve ‘spalo’ na zdravstveni sektor:

“Osam mjeseci je prošlo i trebamo se pitati da li je neko osigurao uvjete funkcioniranja cijelog sistema. Pored virusa, tu je i neodgovornost faktora koji trebaju biti stalno na usluzi. Ne mogu zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere, zaustaviti širenje virusa”, zaključio je Čerkez.

Autor: Slobodna-bosna.ba