Bundesliga sve bliže zatvaranju tribina, spominje se i prekid prvenstva?

Sport

– Kada živiš u stalnom strahu da će škole biti opet zatvorene, onda imaš veliki problem. Ako djeca ne mogu normalno učiti i kada su stalno pod nekim pritiskom, onda gube mjesece, možda i godine obrazovanja – započeo je priču Christian Streich, najdugovječniji trener u Bundesligi.

Egzistencijalni problemi

Ovaj 55-godišnji stručnjak u decembru će napuniti devet godina na klupi Freiburga, a ove rečenice koje je izgovorio zorno pokazuju strah koji se opet uvukao u sport i njegovo okruženje. Tako će, primjerice, četvrto kolo Bundeslige biti odigrano pred većinom praznim tribinama ili sa 300 gledatelja na njima, jedino je u Sinsheimu predviđeno njih 6.300, no s obzirom da je Hoffenheim jedan od klubova pogođen koronom, možda će ta brojka biti reducirana. Čini se da je sve bliže odluka o novom zatvaranju tribina, jer inficiranih je sve više, a najgora stvar za nogomet bila bi prekid sezone.

– Kada ne bismo bili u mogućnosti zaključiti sezonu, onda bismo se svi našli u egzistencijalnim problemima – objasnio je situaciju Michael Preetz, izvršni predsjednik Herthe, koja je dolaskom novih sponzora u ovom trenutku bez financijskih problema.

Međutim, situacija s koronom i dalje je vrlo neizvjesna, klubovi su izgubili značajnu stvaku prihoda, novac od ulaznica. Karl Heinz Rummenigge, prvi čovjek Bayerna, vrlo je plastično opisao trenutačnu situaciju.

– Nogomet trenutno stoji na staklenim nogama – objasnio je Rummenigge, dodavši da će Bayern izgubiti oko 100 miliona eura zbog nemogućnosti prodavanja ulaznica, ali i da bi prekid sezone prouzročio nenadoknadive gubitke.

Preetz vjeruje da do najgoreg scenarija neće doći, smatra da je antikorona koncept kojeg je uveo DFL odličan i da je rizik smanjen na najmanju moguću mjeru. Međutim, reprezentativna stanka donijela je nove nevolje, mnogi igrači vratili su se doma i prvo moraju proći stroga testiranja prije nego što se uključe u rad s momčadima. Neki su, pak, došli pozitivni. Među njima i najnovije Herthino pojačanje Matteo Guendouzi.

– Koncept kojeg je napravio DFL je odličan, vjerujem da ćemo uspjeti sezonu okončati bez problema – smatra Preetz, a na njegovu tragu je i Michael Zorc, sportski direktor Borussije Dortmund.

Bez kukanja

– Istina, ovo su teška vremena, ali nema koristi od stalnog kukanja, moramo izvući najbolje što se može u ovoj situaciji.

Oglasio se i Julian Nagelsmann, trener RB Leizpiga, koji smatra da upravo nogomet i sport moraju biti zalog optimizmu da ova situacija neće još dugo potrajati.

– Mi moramo omogućiti ljudima da se barem na trenutak opuste, vjerujem da će sezona ići normalnim tokom, potrebno nam je to svima, ne samo nogometašima. Postoje mjere koje se moraju pratiti i vjerujem da ćemo se vratiti na pravi put – smatra mladi trener, a završit ćemo opet sa Streichom…

– Nisam iznenađen rasplamsavanjem zaraze, niti da smo u oktobru baš u ovim okvirima – zaključio je Streich ne usudivši se prognozirati što će biti u bliskoj budućnosti.

Autor: Fokus.ba