Brojne reakcije podrške: Spašen ugled i spriječen udar na BiH

BiH Vijesti

Brojne su reakcije podrške članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na državničku reakciju i odbijanje sastanka s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom. Ovaj potez dočekan je sa oduševljenjem u bh. javnosti.

Kako smo ranije objavili, nedostatak državne zastave na sastanku sa Miloradom Dodikom, podrška pravno ništavnoj rezoluciji NSRS o tzv. vojnoj neutralnosti i nepoštivanje odluka institucija BiH po pitanju NATO-a, podrška odlasku OHR-a koju zagovaraju secesionisti, te prijetnja da bi izmjena Dejtona bila rizik i imala posljedice, samo su neke od neprimjerenih poruka koje je poslao ruski ministar. Također, svojevrsni diplomatski skandal bio je i susret Sergeja Lavrova i Dragana Čovića, jer su zaobiđena rukovodstva oba doma državnog Parlamenta i izabran sastanak sa predstavnikom samo jednog naroda, tačnije jedne stranke – HDZ-a i podrška željama ove stranke.

Zapravo, suština poajete Lavrova bili su susreti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čoviće dok su ostali sastanci bili planirano pro forme. Ono što su Dodik i Čović pristali, biti ruski pijuni u BiH, Komšić i Džaferović nisu. Oni su rekli odlučno NE Rusiji i ruskoj politici prema BiH te uputili poruku cijelom svijetu, prvenstveno SAD i EU, da je BiH odlučna na putu euroatlanskih integracija.

Miro Lazović smatra da je potez Komšića i Džaferovića odlučan i državnički!

– Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH. Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država. Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama a ujedno i snažna poruka Vašingtonu i Briselu, naveo je Lazović.

Univerzitetski profesor Admir Mulaosmanović u razgovoru za N1 je rekao je ono što je uradiio Lavrov jednostavno stavilo pred dilemu, ne samo Džaferovića i Komšića kao članove Predsjedništva već i sve patriote i BiH i ljude koji su ponosni na pripadanje ovoj zemlji.

– Takav razgovor jeste nužan, ali ne da sami sebe ponižavamo kao državu i društvu. Očekivanja kao takva su se odjednom pojavila i ponosan sam na ono što su uradili Komšić i Džaferović. Poslali su poruku da Rusku Federaciju smatraju prijateljskom zemljom, ali bez obzira koliko moćna bila, treba poštovati institucije ove zemlje i odluke koje su donesene, poručuje Mulaosmanović.

Politilog Denis Čarkadžić smatra da je krajnje vrijeme bilo da se, pa makar to bila i Moskva, konačno pošalje jasna poruka da kada je poštivanje BiH u pitanju u svakom smislu, postoje crvene linije ispod koji se jednostavno ne može ići.

– Vjerujem da je čitava javnost u BiH ali i šire imala priliku da vidi da je ta linija jučer na niz načina pređena. Ovo naravno nije prvi put da se dešava i da su u takvim stvarima glavni akteri i organizatori najviši dužnosnici BiH, poput trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a koji bi u skladu sa zakletvom koju su položili, ali i ustavnim i zakonskim obavezama trebali i morali štiti kako interese, tako i ugled države koju predstavljaju – istakao je Čarkadžić za Avaz.

Stigla je i reakcija iz Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca. U VKBI kažu da sje mkinistar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov diskreditirao međunarodnu diplomatsku praksu i doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

– Današnji izostanak članova Predsjedništva BiH g. Šefika Džaferovića i g. Željka Komšića je jasan državnički potez kojeg treba pozdraviti. Očekujemo upućivanje jasnih i nedvosmilenih stavova od strane legitimnih i legalnih predstavnika u institucijama BIH ministru Lavrovu i Ruskoj Federaciji, kako bi se ova nova strategija i novi pristup Ruuske Federacije u začetku odbacile, jer iste predstavljaju perfidan udar na Bosnu i Hercegovinu, njenu destabilizaciju i neko novo prekrajanje, navode iz VKBI.

Očekivano, osude ovakvog poteza stigle su iz manjeg bh. entitta, a upečatljiv aje ona najvćeg rušioca BiH Milorada Dodika koji je na licemjeran način poručio kako su Komšić i Džaferović nanijeli štetu državi BiH.

Autor: Vijesti.ba