Britanska kraljica naredila: Nađite novu ulogu za Harija i Megan

Kraljica Elizabeta II brzo djeluje da bi upravljala javnom porodičnom krizom povodom odluke njenog unuka, princa Harija i njegove supruge Megan Markl da se udalje od kraljevske porodice, i naredila dvorskim savjetnicima da im u roku od nekoliko dana nađu buduću ulogu, prenosi AP.

Zvaničnici koji predstavljaju najviše članove kraljevske porodice – kraljicu, njenog sina princa Čarlsa, unuke – prinčeve Vilijama i Harija i njegovu suprugu Megan, sastaju se da razrade izvodljivo rješenje za kraljevski par.

Megan se vratila u Kanadu gdje su ona i Hari proveli Božić, umjesto s ostalim članovima kraljevske porodice na kraljičinom imanju u Sandringemu (Sandringham), u Engleskoj. Megan ima duboke veze s Kanadom pošto je živjela u Torontu dok je glumila i televizijskoj seriji “Dva lica pravde” (Suits).

Pregovori su uslijedili nakon što su Hari i Megan 8. januara objavili da se povlače kao viši članovi britanske kraljevske porodice, da žele postati finansijski nezavisni i da će vrijeme provoditi i u Velikoj Britaniji i u Sjevernoj Americi. Ta njihova odluka je izazvala ogromne kritike britanskih medija.

Par se dugo žalio na agresivno medijsko izvještavanje i optužio neke britanske komentatore i za rasizam. Hari i Megan su kritkovali ustaljen aranžman za izvještavanje o kraljevskoj porodici i naveli da žele ubuduće direktno komunicirati s javnošću, preko društvenih mreža.

Prema izvještajima, kraljica i drugi članovi porodice su bili povrijeđeni njihovom odlukom jer nisu o njoj bili obavješteni prije ne što je objavljena. Ubrzo su uslijedile vijesti o pregovorima o njihovoj budućoj ulozi.

Autor: RSE