Brendovi bijele tehnike i elektronike kojima vjerujemo

Tehnologija

Kada govorimo o tehnologiji i tehnološkom napretku, čovječanstvo nikada kao danas nije imalo toliko mogućnosti na raspolaganju. Koristimo pametne telefone i satove, upravljamo kuhinjskim uređajima elektronski, frižideri i pećnice imaju LED ekrane, a mašine za pranje rublja na desetine programa i funkcija.

Poznati proizvođači bijele tehnike, kao što su Gorenje, Beko i Bosch, prepoznali su sve veće potrebe čovjeka za smart aparatima. 

To je vodeći razlog što, koristeći inovativne tehnologije, u svojim proizvodnim pogonima razvijaju uređaje vrhunskih performansi. 

Kao logična posljedica nameću se neka od najsavremenijih rješenja za svaki dom. 

Koje od zastupljenih robnih marki bijele tehnike na domaćem tržištu imaju najbolje ocjene potrošača? Saznajte koji su to brendovi bijele tehnike i elektronike kojima vjerujemo najviše.

Gorenje – Uređaji koji pojednostavljuju život

Kompanija „Gorenje“ decenijama proizvodi aparate prepoznatljivog kvaliteta zbog čega se svrstava u krug svjetski priznatih i uspješnih kompanija. Uređaji ove robne marke odgovaraju evropskim kriterijumima i standardima i čuveni su širom svijeta. Čitav asortiman kućnih aparata po pogodnim cijenama može se naći u Austriji, Njemačkoj, Norveškoj, ali i u Kataru, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Švedskoj i još preko šezdeset drugih zemalja.

Pod sloganom „Pojednostavljen život“ (Life simplified), u „Gorenje“ fabričkim postrojenjima proizvode se razni uređaji. U prodavnicama bijele tehnike nude se zamrzivači sa naprednim funkcijama, ugradbeni i samostojeći štednjaci, mašine za pranje posuđa, ali i čitav spektar funkcionalnih malih kućnih aparata savremenog dizajna. Jedno od načela politike kvaliteta brenda jeste da slijede potrebe i očekivanja kupaca, pa tako uređaji sa oznakom ove robne marke uglavnom imaju najviše ocjene potrošača.

Kompanija „Gorenje“ osnovana je 1950. godine u Velenju (Slovenija), a od 2018. godine je u vlasništvu kineske kompanije „Hisense“.

Beko – turski brend koji poznaje čitav svijet

Glavni turski proizvođač tehnike, malih i velikih kućnih aparata – Beko (Beko Electronic) više od 60 godina važi za jedan od najkvalitetnijih brendova u svijetu. Kompanija je osnovana 1954. godine u Istanbulu (Turska). Poznata po velikim kuhinjskim aparatima najvišeg standarda, ali i po izvanrednom proizvodnom programu koji uključuje mašine za pranje i sušenje veša, male kućanske aparate, računare i klima uređaje, ova robna marka posebno je cijenjena u našem regionu.

Postoji jedna zanimljiva činjenica koji se tiče proizvodnje televizora. Naime, ova poznata turska kompanija je 2004. godine kupila njemački Grundig. Već u januaru 2005. godine procijenjeno je da su Beko i njegov konkurent turski brend Vestel, proizveli više od polovine svih TV aparata u Evropi.

Osim na evropskom tržištu, Beko plasira svoje proizvode i u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Trenutno postoji 18 fabrika u čitavom svijetu u kojima kompanija Beko zapošljava preko 30.000 ljudi.

Bosch – Tehnologija za život

Kompanija Bosch je njemački lider u proizvodnji bijele tehnike, kućnih aparata, elektronike i automobilskih dijelova. Kao svjetski poznat i priznat brend, pod sloganom „Tehnologija za život“ (Invented for life) Bosch više od jednog vijeka razvija i novim tehnologijama unapređuje aparate za domaćinstvo, sigurnosne sisteme i elektroniku. Na domaćem tržištu naročito su poznati po mašinama za pranje i sušenje veša, kao i po modernim modelima velikih kuhinjskih aparata poput ploča za kuhanje, štednjaka, mikrovalnih pećnica i aspiratora, kao i rashladnih aparata.

Pozitivne recenzije svojih proizvoda ova njemačka robna marka zavrijedila je konstantnim radom, inovativnom pristupu i održivom proizvodnjom. Pored toga što nastoje da stvore kvalitetne, funkcionalne proizvode modernog dizajna, u Bosch-u posebno mare za prirodne resurse i životnu sredinu. U fabrikama se reciklira čak 92% otpada, a posebna pažnja usmjerena je na uštjedu vode u proizvodnji, kao i ambalaži za transport. Sve navedeno doprinosi tome da se uređaji ove robne marke svrstavaju u red ekološki i ekonomski najprihvatljivijih na svijetu.

Život je dobar sa LG

Južnokoreanska kompanija LG electronics dio je velike korporacije LG u Seulu, koja ima predstavništva u čak 84 države svijeta. Pod sloganom „Život je dobar“ (Life’s good) LG proizvodi uređaje vrhunskog kvaliteta – od mobilnih telefona, preko televizora i drugih audio i video aparata do velikih aparata za cijelo domaćinstvo. Brend je čuven po tome što postavlja visoke standarde u proizvodnji, kao i po energetski efikasnim proizvodima modernog dizajna.

Firma prethodnica LG-ja je „Goldstar“, u čijem pogonu je proizveden prvi korejski radio 1959. godine, kao i prvi automatski telefonski aparat (1961) i crno-bijeli televizor (1966) u Koreji. Danas važi za giganta u svijetu elektronike i bijele tehnike.

Tesla – ime koje znači razvoj

Poznati naučnik Nikola Tesla bio je nadahnuće za grupaciju Comtrade da pokrene brend Tesla. Pod oznakom ove robne marke od 2014. godine se u čitavom regionu distribuiraju elektronski uređaji i bijela tehnika čiji se kvalitet mjeri sa drugim velikim kompanijama.

Tesla uređaji su za kratko vrijeme zavrijedili povjerenje potrošača. Cijelokupan asortiman: televizori, klima uređaji, tableti, mobilni telefoni, mašine za pranje veša, frižideri i zamrzivači, ugradbene rerne i ploče za kuhanje, aspiratori i mikrovalne pećnice – plasiraju na balkansko tržište, ali i u prodavnicama u Švicarskoj i istočnoj Africi. Misija ovog brenda je pomjeranje granica tehnološkog svijeta i kreiranje modernog i komfornog doma u kome je sve prilagođeno potrebama savremenog čovjeka.

Samsung – kvalitet koji traje

Još jedna južnokoreanska kompanija koja je osvojila svijet svojim kvalitetom i inventivnošću je Samsung. Izvanredne rezultate ova multinacionalna kompanija postiže ne samo na polju elektronike i IT tehnologija, već i u proizvodnji medicinske i telekomunikacione opreme, odjeće, hemikalija, preciznih instrumenata i u brodogradnji. Otkad je osnovana daleke 1938. godine u Seulu, kompanija Samsung se ističe na tržištu plasiranjem uređaja sa odličnim karakteristikama.

Premda je u regionu sinonim za vrhunsku tehnologiju mobilnih telefona i TV aparata, i bijela tehnika sa oznakom ove robne marke takođe ima sjajne recenzije kupaca. Samsung proizvodi velike kuhinjske aparate, usisivače, klima uređaje i mašine za pranje i sušenje veša.

Sony – jedna od najvećih svjetskih kompanija

Japanska kompanija Sony više od pola vijeka je sinonim za kvalitetnu elektroniku i uređaje vrhunskog dizajna i karakteristika. Osim po čuvenoj video igri Sony Playstation, ovaj brend prepoznatljiv je po sjajnim audio i video uređajima: televizorima, kompjuterima, mobilnim telefonima, kamerama i fotoaparatima.

Kompanija je osnovana 1946. godine u Tokiju sa misijom i vizijom o čovjeku čiji je život obogaćen snagom tehnologije. U Soniju posebno vjeruju u moć dizajna i konstantno su usmjereni na njegovo unapređenje. Brend koji se „bavi tehnologijom koja inspiriše emocije“ i sa svakim proizvodom se približava korisniku sasvim izvjesno zaslužuje sve pozitivne ocjene koje dobija širom svijeta.

Duga tradicija, kvalitetna proizvodnja ali i otvorenost prema inovativnim tehnologijama, bez sumnje, predstavljaju glavne parametre po kojima potrošači ocjenjuju proizvođače bijele tehnike. Pomenuti brendovi izdvajaju se po dobrim preporukama i zadovoljavaju najviše standarde i kriterijume modernog čovjeka današnjice.