Borbeni avioni ponovo nad Jarinjem, Albanija poziva na povlačenje srpske vojske

Svijet Vijesti

Avioni Vojske Srbije (VS) i danas su nadlijetali područje oko Jarinja, prijelaza sa Kosovom.

Kako je prenijela Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS), dva aviona Orao prelijetela su područje na kojem su raspoređene kosovske specijalne snage, ali i veliki broj Srba sa sjevera Kosova koji blokiraju lokalni put zbog odluke Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica.

Prethodno je i helikopter KFOR-a nadlijetao područje oko Jarinja, a jučer su to područje nadlijetali i helikopteri VS-a.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnog prebacivanja tenkova Vojske Srbije u blizini prijelaza.

Blizu prijelaza Jarinje i Brnjak, koji su blokirani sedam dana, došao je i ambasador Rusije, koji je u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića obišao garnizon srbijanske vojske u Raškoj.

‘Cilj destabilizacija Kosova’

Prijelazi su blokirani zbog negodovanja Srba sa sjevera zbog zabrane korištenja registarskih tablica sa oznakama Srbije, te raspoređivanja specijalnih kosovskih policijskih snaga na sjeveru.

I tokom jučerašnjeg dana avioni Vojske Srbije nadlijetali su zračni prostor kod Jarinja.

U međuvremenu, Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene u blizini prijelaza sa Kosovom.

U saopštenju MEFA navodi se da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, “blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, “zračnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi albansko ministarstvo, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona.

Ministarstvo, kako se dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija i povratak na dijalog.

Premijer Kosova Albin Kurti danas se povodom situacije na sjeveru Kosova sastao sa liderima Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Memlijem Krasniqijem i Lumirom Abdixhikuom.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, lideri DPK i DSK “informisani su o sigurnosnoj situaciji u zemlji, posebno na sjeveru Kosova”.

Dva incidenta

„Razgovaralo se o situaciji i razvoju događaja u sjevernom dijelu Kosova, kao i posvećenosti institucija u službi mira i sigurnosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su lideri opozicionih stranaka izrazili “podršku vladavini prava na cijeloj teritoriji Kosova i zaštiti granica države i naglasili podršku kosovskoj policiji i drugim državnim institucijama”.

Kosovske specijalne snage blizu prijelaza Jarinje (Reuters)
Situaciju na sjeveru Kosova sinoć je razmatralo i Vijeće za sigurnost Kosova i istaklo da institucije ostaju opredjeljene za očuvanje reda, javne sigurnosti i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Prethodno je Kurti na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje sjednice Vijeća za sigurnost dva incidenta koja su se dogodila u noći sa petka na subotu, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju “bačene dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale”.

Sastanak je održan je i zbog, kako se navodi, “srpskih aviona koji su letjeli iznad kosovske granice”. (Autor: Vijesti.ba / AJB)