Bivši vođe kolumbijskog FARC-a žale zbog otmica i mole za oprost

Svijet Vijesti

Osmorica bivših zapovjednika razoružane kolumbijske gerilske skupine zatražila su danas oprost za otmice koje su pobunjenici počinili tokom dugogodišnjeg oružanog sukoba, izjavivši da žale zbog teške pogreške.

To je prvi put od novembra 2016. kad su vlada i demobilizirane Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) postigle mirovni sporazum da je skupina nekadašnjih zapovjednika, među kojima je Rodrigo Londono, poznatiji kao Timočenko, zatražila oprost i prihvatila da je pogriješila.

“Ovdje smo da javno i od srca zatražimo oprost od svih naših žrtava i njihovih porodica”, rekli su u izjavi sadašnji članovi političke stranke FARC, koja je svoje španske inicijale sačuvala time što je ime promijenila u Zajedničke alternativne revolucionarne snage.

“Otmice su teška pogreška zbog koje se možemo samo duboko izviniti”, rekli su.

Kolumbijska vlada i organizacije za ljudska prava optužuju bivše gerilce za otmice hiljade civila i pripadnika oružanih snaga tokom njihovog pedesetogodišnjeg sukoba u kojem je život izgubilo 26 hiljada ljudi, dok su milioni raseljeni.

Članovi političke stranke FARC priznali su da su te otmice teško pogodile žrtve, ali i trajno narušile njihovu vjerodostojnost jer su svojim žrtvama oduzeli dostojanstvo i slobodu. Pritom su ponovno iskazali spremnost da svjedoče na sudu i daju objašnjenje kolumbijskom društvu.

Sud bivšim vođama pobunjenika u slučaju preuzimanja odgovornosti i priznanja zločina može oduzeti slobodu na razdoblje od pet do osam godina.

Autor: Hina