Bivši predsjednik Irana čuva ovce: Dok je bio predsjednik na posao išao autobusom

9071c628e5ec444594d5ca223fd58c72

Dok je bio predsjednik, na posao je išao autobusom, a njegova žena radila kao čistačica u medresi.

Tokom njegovog predsjedničkog mandata:

1. Američka televizija „Fox News“ pitala je iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinežada: „Kada ujutro pogledate u ogledalo, šta kažete sebi?“ On je odgovorio: „U ogledalu vidim čovjeka i kažem mu: „Zapamti, ti nisi ništa više do običan sluga.“

2. Kada je prvi put ušao u predsjednički kabinet, Ahmadinežad je začudio mnoge time što je skupe iranske (persijske) tepihe dao kao prilog jednoj od teheranskih džamija, zamjenivši ih običnim, jeftinim tepisima, piše Asekose.

3. Kada je postao predsjednik, podnio je izveštaj o svojoj imovini: automobil pežo 504 ’77. godište i mala stara kuća u jednom od najsiromašnijih dijelova Teherana, naslijeđena od oca prije 40 godina.

4. Jedna od stvari koje su zapanjile administrativno osoblje bila je torba sa kojom je predsjednik dolazio svaki dan. U njoj se nalazio njegov doručak, koji mu je pripremala žena: nekoliko sendviča ili hljeb sa maslinovim uljem i sir.

5. Često pomaže čistačima ulica u dijelovima grada gdje živi i radi.

6. Kada odsjeda u hotelu, traži da njegova soba ne bude sa velikim krevetom, zato što ne voli da spava na krevetu, nego na podu, na dušeku ispod ćebeta.

7. Tokom njegovog mandata, svaki novi ministar je morao da potpiše dokument sa više tačaka, između ostalog da će ostati siromašan i da će njegovi računi i računi njegovih rođaka biti provjeravani.

8. On čak ne prima ni predsjedničku platu, što objašnjava time da čitavo bogatstvo treba da pripada naciji, a on ga štiti.

9. Živi od plate univerzitetskog profesora u iznosu od 250 dolara mjesečno.

Autor: asekose.am

Top