Bill Gates za BBC: ‘Vakcina za koronavirus je najznačajnija stvar, evo kad bismo je mogli imati‘

Suosnivač Microsofta i drugi najbogatiji čovjek prema Forbesovoj listi, Bill Gates, rekao je da svijet nije bio spreman za koronavirus i kritikovao je vlasti u cijelom svijetu jer nisu napravile dovoljno kako bi bile spremne na ovakvu pandemiju.

Gates smatra da nije dovoljno uloženo u testiranje i medicinsku opremu, pogotovo kada se virus prvi put pojavio u Kini.

Naglasio je da će “vrlo mali broj zemalja dobiti visoku ocjenu” za način kako su reagovale na prijetnju od COVID19.

Globalno je barem 1,8 miliona ljudi zaraženo, 112.000 je umrlo i 415.000 se oporavilo od virusa, podaci su sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Vodeći fondaciju Bill & Melinda Gates Foundation on je donirao više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje vakcine u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu.

– Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje svijeta u veliku krizu…Sigurno ćemo gledati unazad i željeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lijekove i vakcinu…Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni? – rekao je Gates.

– Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lijekovi i vakcine u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mjesto iako naučnici odrađuju herojski posao – dodao je.

– Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a vakcinu ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na pravu nauku. vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna, kazao je.

Autor: Oslobodjenje.ba