Bill Gates: Očekujte promjene u ponašanju s virusom tek u proljeće ili ljeto

Svijet Vijesti

Bill Gates (65) primio je svoju drugu dozu cjepiva protiv korone prije tjedan dana, potvrdio je tijekom intervjua na društvenoj mreži Clubhouse u srijedu.

No iako je osnivač Microsofta potpuno cijepljen, kaže da će nastaviti poštivati mjere i preporuke poput primjerice nošenja zaštitne maske, prenosi Index.

“Želim biti primjer drugima”, rekao je Gates Andrewu Rossu Sorkinu na Clubhouseu, pa dodao:

“Ako se cijepite, i dalje možete prenositi zarazu”.

Gates: Neću prestati nositi masku iako sam cijepljen

Američki CDC kaže da čak i oni koji se cijepe protiv covida-19 moraju nastaviti poštivati epidemiološke mjere protiv suzbijanja pandemije. Modernino i cjepivo Pfizera/BioNTecha pokazalo se vrlo učinkovito u sprečavanju teških oblika bolesti i smrti od covida-19, ali je još uvijek nejasno sprečavaju li u potpunosti zaraznost.

“Neću prestati nositi masku ili prestati biti oprezan, pogotovo ne u blizini starijih ljudi koji se nisu cijepili”, rekao je Gates Sorkinu, prenosi CNBC.

Gates o povratku u normalu

Mnogi se pitaju kad ćemo se vratiti u normalu, ili barem ukinuti mjere poput nošenja maske i fizičke distance.

“Tek u kasno proljeće ili na ljeto možemo razmišljati o značajnijoj promjeni ponašanja ako brojke budu dobre”, rekao je Gates pa dodao da planira nastaviti nositi masku i tijekom jeseni dok stope zaraženih ne padnu značajnije dodajući da to “nije neka strašna stvar”, prenosi Index.hr

Šef epidemiologije u Americi Dr. Anthony Fauci, rekao je da postoji mogućnost da će Amerikanci morati nastaviti nositi maske do 2022. godine te da će to ovisiti o tome kako i koliko brzo virus cirkulira u zajednici.

Autor: Inex.hr