Bijesna žena kiselinom unakazila dečka, zbog strašnih ozljeda na vlastiti je zahtjev eutanaziran

Sud u engleskom gradu Bristolu proglasio je Berlinah Wallace (49) krivom za bacanje kiseline na svog bivšeg partnera Marka van Dongena (29), ali je oslobođena krivice za ubistvo, piše The Guardian. Osuđena je za namjerno ozljeđivanje druge osobe korozivnom supstancom.

Wallace je u napadu bijesa i ljubomore van Dongena zalila sumpornom kiselinom dok je ovaj ležao u krevetu. “Ako te ja ne mogu imati, nijedna ne može”, zaurlala je Wallace u trenutku kada je napala svog bivšeg partnera. Na suđenju se također doznalo da je bivša studentica mode svog dečka inženjera tokom napada vrijeđala, provocirala i da se smijala.

Van Dongen je na pitanje kako je znao da je napadnut kiselinom rekao da mu je tijelo gorjelo kao da je zapaljeno, a svoju je napadačicu odmah identificirao. Policajcu je na pitanje odgovorio pokazivanjem tetovaže s njezinim imenom na svom trbuhu.

Sumporna kiselina koju je Wallace bacila na bivšeg partnera spalila je 25 posto van Dongenova tijela. Inženjer je ostao paraliziran od vrata prema dolje, izgubio je vid i lijeva mu je potkoljenica amputirana. Van Dongen je u bristolskoj bolnici proveo više od godinu dana prije nego što ga je njegova porodica prebacila u privatnu kliniku u Belgiji gdje je aplicirao za eutanaziju. Ta mu je želja naposljetku i ispunjena.

Porota koju je činilo 10 muškaraca i dvije žene vijećali su 15 sati i 30 minuta prije nego što su jednoglasno odlučili da ga je Wallace namjerno zalila korozivnom supstancom. Sutkinja Nicola Davies iduće će sedmice u srijedu izreći kaznu zbog ozbiljnosti zločina. Tužiteljstvo i obrana imat će priliku reći kakvu zatvorsku kaznu priželjkuju za Wallace.

Obrana se protiv optužbe za ubistvo borila tako što je tvrdila da napad kiselinom nije doveo do van Dongeove smrti već da su za njegovu smrti krivi belgijski doktori i on sam. Van Dongenov otac Kees je bio zadovoljan što je porota dobila priliku odlučiti je li smrt njegovog sina bila ubistvo.

Kees van Dongen je Wallace opisao kao “utjelovljenje vraga”, a ozljede svog sina je okarakterizirao kao “nevjerojatne” te je rekao da je podržao sinovljevu odluku o eutanaziji.

Wallace je kiselinu kupila putem Amazona za manje od 10 funti, a van Dongenov otac je rekao da će boriti da se oteža kupovanje kiseline. Britanska je vlada promijenila dezignaciju sumporne kiseline, a kasnije ove godine na snagu će stupiti pravilo da je se može kupiti samo s licencom i u ograničenim količinama.

Autor: Jutarnji list

Top