Bijela kuća: Biden je rekao Putinu da oslobodi Navalnog

Svijet Vijesti

AMERIČKI predsjednik Joe Biden u telefonskom pozivu ovaj tjedan pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, rekla je danas novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Biden je s Putinom razgovarao o cijelom nizu pitanja, od navodnog miješanja u izbore 2020., suvereniteta Ukrajine i kibernetičkog napada SolarWind te Navalnog, prenosi Reuters.

Jučer je Psaki rekla da se Biden tijekom telefonskog poziva nije suzdržavao od izražavanja svoje zabrinutosti po pitanju postupaka ruske vlade. 

Trump se nije htio suočiti s Putinom

Ranije ovaj tjedan u priopćenju Bijele kuće navedeno je da su se dva čelnika složila da njihovi timovi žurno do 2. veljače dogovore produživanje novog START sporazuma o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije, jednom kad istekne sporazum koji je sada na snazi.

Sporazum o kontroli naoružanja ograničava SAD i Rusiju na to da svaka može rasporediti 1550 strateških nuklearnih bojevih glava.

Detalji o telefonskom pozivu i tome o čemu se raspravljalo objavljeni su u vrijeme kad Biden čvršće pozicionira američku politiku prema Rusiji, nakon što se njegov prethodnik Donald Trump odbijao izravno suočiti s Putinom.

Autor: Index.hr