Bidenu u Bijelu kuću stiže izraelski predsjednik, razgovarat će o Iranu

Svijet Vijesti

AMERIČKI predsjednik Joe Biden sastat će se danas u Bijeloj kući s izraelskim predsjednikom na odlasku Reuvenom Rivlinom te s njime razgovarati o američkim naporima da se ponovo uključe u iranski nuklearni sporazum te o formiranju nove izraelske vlade.

Sastanak će se održati samo nekoliko tjedana nakon što je Naftali Bennett preuzeo dužnost izraelskoga premijera, zamijenivši tako Benjamina Netanyahua. Američki dužnosnici dogovaraju sastanak Bidena i Bennetta koji bi se trebao održati za nekoliko tjedana.

Bidenov sastanak s Rivlinom održat će se dok u izraelskom i arapskim glavnim gradovima sve više raste zabrinutost zbog američkoga nastojanja da se ponovo uključi u Iranski nuklearni sporazum jer se boje da bi obnova sporazuma na kraju Teheranu omogućila da nabavi nuklearno oružje i tako ih izložila iranskoj vojnoj prijetnji.

Amerika želi oživjeti nuklearni sporazum s Iranom

Američki pokušaji da se oživi iranski nuklearni sporazum, nakon što ga je ondašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018., sporo napreduju jer Teheran inzistira na tome da SAD ukine sve gospodarske sankcije.

Izvor upućen u sastanak Biden – Rivlin rekao je kako očekuje da će Biden reći Rivlinu da SAD i Izrael dijele isti cilj, a to je da se Iranu ne dopusti da razvija nuklearno oružje te da će Biden naglasiti da SAD podupire pravo Izraela na samoobranu.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati i o izraelskom jedanaestodnevnom ratu s Gazom. SAD se obvezao da će opskrbljivati izraelski obrambeni sustav Željezna kupola, koji je korišten u sukobu. Rivlina će na dužnosti predsjednika, nakon sedmogodišnjeg mandata, 7. srpnja zamijeniti Isaac Herzog.

Posjet SAD-u posljednje je Rivlinovo putovanje na dužnosti predsjednika. Sastat će se i s dužnosnicima u Ujedinjenim narodima u New Yorku te sa zastupnicima u Kongresu u Washingtonu.

Autor: Hina