Biden predstavio plan ekonomske pomoći: Virus se širi, porodicama nedostaje hrane

Svijet Vijesti

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako se ekonomska kriza u SAD-u produbljuje i da vlada mora poduzeti korake kako bi pomogla Amerikancima pogođenima krizom zbog koronavirusa.

Vlada mora djelovati “odlučno i odvažno” kako bi pomogla Amerikancima koji su suočeni sa smanjenim prihodima i “jedva se drže”, kazao je Biden predstavljajući u Bijeloj kući plan ekonomske pomoći zbog koronavirusa.

Biden je kazao da njegov dvije hiljade milijardi dolara vrijedan plan ekonomske pomoći, namijenjen suočavanju s devastirajućim posljedicama pandemije koronavirusa, ima podršku poslovnog svijeta, radnika i bankarskog sektora. 

– Velik dio Amerike je pogođen. Virus se širi… Porodicama nedostaje hrane. Ljudima prijete deložacije. Sve se više gubi posao. Trebamo djelovati. Bez obzira na to kako gledate na to, moramo djelovati – rekao je Biden pripremajući se potpisati izvršne uredbe koje se odnose na trenutnu finansijsku pomoć ugroženim porodicama i pomoć oko prehrane djece.

“Budemo li djelovali sada, naša će ekonomija biti snažnija i na kraći i na duži rok”, rekao je govoreći o planu koji treba dobiti podršku Kongresa.

Prema podacima Bijele kuće, više od 10 miliona ljudi je nezaposleno, a 29 miliona odraslih i 12 miliona djece suočava se s krizom gladi u Sjedinjenim Državama.

Autor: Hayat.ba