Biden najavio prvi potez kad postane predsjednik

Svijet Vijesti

Joe Biden još nije proglasio pobjedu na izborima, ali se iz nekih njegovih izjava i objava na Twitteru može se zaključiti da se ozbiljno priprema ulazak u Bijelu kuću.

Tako je Biden noćas najavio i svoj potencijalno prvi veliki potez ako postane predsjednik, prenosi Jutarnji list.

Kako je napisao na svom Twitter profilu, danas je dan kada je SAD službeno napustio Pariški sporazum o klimi koji je snagu stupio krajem 2016. godine.

Bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao je taj sporazum u ime SAD-a, samo da bi Trump Ameriku iz njega kasnije povukao.

Biden je pak najavio novi preokret.

“Danas je Trumpova administracija služeno napustila Pariški sporazum o klimi. I za tačno 77 dana, Bidenova administracija će mu opet pristupiti”, napisao je Biden.

Pariški sporazum potpisalo je 196 država, od kojih ga je njih 189 ratificiralo do februara 2020. godine. Sporazumom su se zemlje koje su mu pristupile obvezale na smanjenje emisija štetnih plinova.

Konkretnije, jedan možda i ključni cilj sporazuma je ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod 2°C i nastojati ga ograničiti na 1,5°C kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Autor: Vijesti.ba