Biden i Putin sastaju se danas u Ženevi, susret bi trebao trajati pet sati

Svijet Vijesti

UZ međusobne odnose na najnižoj točki posljednjih godina, američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin sastaju se danas u Ženevi kako bi razgovarali o “crvenim linijama”, ali i o zajedničkim interesima, u trenutku kada Washington želi resetirati vanjskopolitičke odnose u post-Trumpovoj eri.

Susret praćen velikim očekivanjima dogodit će se u popodnevnim satima i prema očekivanjima obiju strana trajat će najmanje pet sati. Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta, a oba lidera pojavit će se odvojeno pred kamerama nakon susreta, tijekom kojeg nije planirano konzumiranje nikakvog jela.

Do susreta dolazi na kraju Bidenovog prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

Biden: Putinu ću jasno dati do znanja gdje su crvene linije

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”. Biden je također rekao da će izraziti kritike u vezi s pogoršanjem ljudskih prava u Rusiji kao i u vezi s njezinom ulogom u kibernetičkim napadima na američke tvrtke i miješanjem u američke izbore.

Prema tumačenju Kremlja, Putin i Biden žele razjasniti ključna pitanja u bilateralnoj suradnji. Odnosi dviju zemalja su u nezadovoljavajućem stanju, kaže Kremlj, a u mnogim područjima uopće više nema kontakata. Američke sankcije Rusiji uvedene su 96 puta od 2011. godine, uključujući tri puta od dolaska Bidena na dužnost, navodi se u priopćenju Kremlja.

Stručnjaci očekuju od Putina i Bidena da će potencijalno pokrenuti nove pregovore o nuklearnom razoružanju i kontroli naoružanja. Prema najavama obiju strana, teme razgovora bit će i sukobi u Afganistanu, Libiji i Siriji te spor oko nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje. Bidenov put u Europu bio je prilika za Sjedinjene Države da obnove odnose sa svojim saveznicima nakon narušenih veza u vrijeme mandata njegovog prethodnika Donalda Trumpa, kojeg je Putin opisao kao nadarenog.

Autor: Hina