Biciklisti i maratonci krenuli iz Bihaća put Srebrenice

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća jutros je put Srebrenice krenulo 300 biciklista i 18 maratonaca iz BiH i 10 zemalja svijeta.

Petnaestim biciklističkim maratonom Bihać – Srebrenica pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, te desetim trkačkim maratonom, biciklisti i atletičari obilježit će 24. godišnjicu stradanja nedužnih Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenice, saoćeno je iz Ureda gradonačelnika Bihaća.

-Petnaestu godinu zaredom okupljamo se u Bihaću i kroz tri etape biciklisti će se prisjetiti tragedije stradanja nedužnih civila Bošnjaka u Srebrenici, suosjećajući s patnjom i bolom preživjelih Srebreničana. I ove godine mi sa zapadne kapije naše domovine put Srebrenice nosimo parolu “Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi” – kazao je predsjednik KES Limit Ermin Lipović.

S gradskog trga bicikliste i maratonce ispratio je veliki broj Bišćana, a među njima predstavnici Grada Bihaća i Cazina, gradonačelnik Šuhret Fazlić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević.

-Bišćani i svi Krajišnici ponose se sa učesnicima biciklističkog i trkačkog maratona i hvala svima koji su i ove godine dio ove priče koja šalje poruke mira, ali i poruke da, dok god ima nas živih, bit će i Bosne i Hercegovine i bit će sjećanja na sve nevino ubijene žrtve genocida u Srebrenici, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na isti put krenuli su i bihaćki planinari, u organizaciji Planinarskog društva “Horizont”. Oni će se pridružiti ”Maršu mira” do Srebrenice, koji kreće iz Nezuka kod Sapne.

Autor: Fena