Bh. rukometaši na Evropskom prvenstvu u grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom

Sport

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu 2022. godine igraće u grupi E sa selekcijama Španije, Švedske i Češke, odlučeno je današnjim žrijebom u Budimpešti, javlja Anadolu Agency (AA).

Bh. rukometaši će po drugi uzastopni put nastupiti na Evropskom prvenstvu, a pred njima je veliki izazov ukoliko žele proći prvi krug takmičenja, jer su joj u grupi, kojoj će domaćin biti Bratislava, rivali aktuelni evropski šampion Španija i višestruki bivši prvak Švedska.

Za prolazak prve faze takmičenja potrebno je osvojiti jedno od prva dva mjesta u grupi. U drugom krugu EURO 2022 formiraće se dvije nove grupe sa po šest reprezentacija, a u polufinale će se plasirati dvije prvoplasirane.

Za region najzanimljivije su grupe A i C. U grupi A igraće Slovenija, Danska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. U grupi C, ujedno jednoj od najjačih, koja će se igrati u Segedinu, nalaze se Hrvatska, Srbija, Francuska i Ukrajina.

Grupa A (Debrecen): Slovenija, Danska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora.

Grupa B (Budimpešta): Portugal, Mađarska, Island, Holandija.

Grupa C (Segedin): Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina.

Grupa D (Bratislava): Njemačka, Austrija, Bjelorusija, Poljska.

Grupa E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, BiH.

Grupa F (Košice): Norveška, Rusija, Slovačka, Litvanija.

Evropsko prvenstvo za rukometaše održaće se od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Naslov šampiona Evrope braniće Španija.

Autor: Anadolija / Fokus.ba