Bh rediteljica na Rotterdam Film Festivalu

Prica o porijeklu

U glavnom programu predstojeceg 47 izdanja Rotterdam Film Festivala, za Zlatnog Tigra natjece se bosankohercegovacko-nizozemska koprodukcija “Take Me Somewhere Nice” perspektivne i nagradjivane cineastice iz Amsterdama, Ene Sendijarevic. Dugometrazna fikcija od 91 minute prati Almu na njezinom putu od Nizozemske u zemlju predaka, s ciljem da vidi tesko bolesnog oca, zadnji put. Mlada djevojka stize kod rodjaka Emira koji je hladno docekuje, pa se sprijatelji sa njegovim najboljim prijateljem Denisom, sto rado pravi razlicite probleme. Par zivi posebnu strast, ali Alma ne zaboravlja traziti oca i sve troje krecu na poseban “road-movie” po Bosni i Hercegovini. Mlada djevojka iskustvo smatra zivotnom skolom, napokon prihvatajuci se onakvom kava jeste, razumijevajuci osobno postojanje zahvaljujuci izazovima, susretnutim u zemlji porijekla.

Rodjena 1987 u Bugojnu, Ena Sendijarevic je kao djevojcica-izbjeglica dosla sa roditeljima i sestrom u malo nizozemsko selo i godinama kasnije snimila o tom iskustvu krtki film “Import”, uspjesno prikazan u programu “Petnaestorica reditelja” u Cannesu, proljeca 2016.

Razudjenost bh stvarnosti

Ostvarenje je predstavljalo Nizozemsku na najvecoj smotri filmske umjetnosti “Oscaru” a dobilo je i Nagradu kanadske filmske kritike, pa prikazano na 60 planetarnih festivala.

Rediteljicin prvi igrani film snimljen iz neobicnih i neubicajenih kutova koje odabire njezina kamera, ucinio je da je strucnjaci smatraju nadarenom i originalnom naslijednicm Jima Jarmusha. Oda otudjenosti, djelo upozorava na razudjenu stvarnost u BiH. Ulogu Alme povjerila je Sari Luni Zoric, Emira interpretira Lazar Dragojevic a Ernad Prnjavorac je Denis. Zapazen lik tumaci i Sanja Buric. Rediteljica je studirala filmsku reziju i scenario u Amsterdamu i Berlinu.

Sa nizozemske strane novi film je producirala Iris Otten iz Pumkin filma a bh producentica je Amra Baksic -Camo/Pro.ba/. Ostvarenje je podrzao Filmski Forum Nizozemske, NPO Fond, pa Program Kreativne Europe!
IFFI se orzava od 23 sjecnja do 3 veljace.

Autor: Dzana Mujadzic