Beč: 50 hiljada ljudi na ulicama uz parolu ”Svi smo mi Ali, svi smo mi Mustafa”

”Svi smo mi Ali, svi smo mi Mustafa”, poruka je koja je danas upućena sa antivladinog protesta u glavnom austrijskom gradu Beču, na čije ulice je izašlo oko 50.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su poručili kako se protive antimuslimanskoj i antimigracijskoj politici ekstremno desne vladajuće koalicije u Austriji, koja je na vlasti u ovoj zemlji već godinu.

Demonstranti su se okupili ispred željezničke stanice Westbahnhof u Beču, a tom prilikom su istaknuli transparente poput “Vlada je sramota za ovu zemlju”, “Ne ekstremno desnoj vladi”, “Ne nacistima”.

Protivrasistička grupa aktivista po imenu “Linkswende” tokom protesta je iskazala nezadovoljstvo zbog namjere Vlade Austrije da zabranu nošenje marama u vrtićima, uvede i u osnovne škole.

Oni su istaknuli transparent na turskom jeziku “Zabrana nošenja marame je rasizam”.

Podršku okupljanju u Beču pružili su pripadnici brojnih nevladinih organizacija koje se protive rasizmu i diskriminaciji, a osim njih podršku su pružili i predstavnici brojnih austrijskih sindikata. Oni su uzvikivali parole protiv Vlade Austrije, a tokom protesta su blokirali i brojne bečke ulice.

Demonstranti su, također, iskazali nezadovoljstvo zbog postupaka ekstremno desnog krila vladajuće koalicije Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je objavljivala rasističke postove na društvenim mrežama koristeći imena “Ali” i “Mustafa”.

S tim u vezi, koji je na glavi nosi fes, istaknuo je transparent na kojem je pisao “Svi smo mi Ali”.

Tokom protesta poduzete su visoke mjere sigurnosti.

Autor: Anadolija