Bajden i Si Đinping: Konkurencija između naših zemalja ne smije prerasti u sukob

Svijet Vijesti

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski lider Si Đinping održali su online sastanak na kojem se razgovaralo o aktuelnim problemima između dvije sile.

Sastanak je trajao više od tri i po sata. Također, sastanak dva moćnika došao je u vrijeme sve većih tenzija na relaciji Kina – Tajvan.

– Bajden je izrazio zabrinutost zbog postupaka Kine u Sinđangu, Tibetu i Hong Kongu, kao i ljudskim pravima u širem smislu – navedeno je u saopćenju Bijele kuće nakon sastanka.

On je rekao Siju da SAD ostaju privržene politici “jedna Kina” u vezi sa Tajvanom.

– Moramo uspostaviti zdravorazumsko razmišljanje i da budemo jasni i pošteni tamo gdje se ne slažemo te da radimo zajedno tamo gdje se naši interesi dotiču, naročito o pitanjima kao što su klimatske promjene. Naša je odgovornost da osiguramo da konkurencija između naših zemalja ne preraste u sukob – rekao je Bajden.

S druge strane, kineski predsjednik je na početku razgovora pozdravio “starog prijatelja” Bajdena te je naglasio kako mu je drago što je sastanak organizovan, iako se održava u online formatu.

– Kina i Sjedinjene Države moraju poboljšati svoju komunikaciju i saradnju – istaknuo je kineski lider rekavši da je sretan što vidi “starog prijatelja” prvi put putem videoveze, nakon dvaju telefonskih razgovora.

– Spreman sam sarađivati s vama – dodao je kineski predsjednik.

Sastanak lidera počeo je u 19:45 minuta te je završio nešto prije ponoći.

Autor: Avaz.ba