Bajden: Dejtonski sporazum je donio mir u BiH, ali nije dovršen posao

BiH Vijesti

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg je Biden rekao da je najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata, piše Al Jazeera.

– Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem miliona drugih – rekao je Bajden.

Nedovršen posao

Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik.

Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine – nedovršen.

Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine, rekao je Bajden.

– Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane – dodao je.

Raduje se suradnji sa građanima BiH

– Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – cijela, slobodna i mirna – rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump) trebao preuzeti naredni mjesec.

Autor: Avaz.ba