Bajden: Amerika se vratila!

Svijet Vijesti

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da će SAD biti spremne da ponovo preuzmu vođstvo na globalnoj sceni.

Izjava Bajdena predstavlja najavu promjene u odnosu na jednostranu politiku odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Bajden je obećao da će sarađivati sa saveznicima Vašingtona.

On je tokom predstavljanja svoje vanjske politike u rodnom gradu Vilmingtonu rekao da namjerava da udalji SAD od politike “Amerika prije svih”, koju je zastupao Tramp.

Bajden je istakao da će njegov tim zastupati “stari stav i nepromijenjene navike” u pristupu ostatku svijeta.

– To je tim koji pokazuje da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se povlači iz njega, da je spremna da se suoči s našim neprijateljima i da ne odbija naše saveznike, spremna da se zauzme za naše vrijednosti – poručio je Bajden.

Bajden je rekao da su ga pozivi oko 20 svjetskih lidera iznenadili time “koliko se lideri raduju što će SAD ponovo preuzeti historijsku ulogu globalnog lidera preko Tihog i Atlantskog okeana i širom svijeta”.

– Tako istinski održavamo Ameriku bezbjednom bez uključivanja u bespotrebne vojne sukobe – istakao je izabrani predsjednik SAD.

Tramp je ranije danas odobrio federalnim agencijama da počnu saradnju sa budućom administracijom izabranog predsjednika Bajdena, a time i prenos vlasti, iako sedmicama odbija da prizna poraz na izborima.

Autor: Srna