Automobili na pretplatu kao mobitel – da li je to moguće?

Živimo u eri dronova i hoverbordova, telefone otključavamo skeniranjem lica, i možemo kupiti šta god poželimo na ovom svijetu u samo par klikova. Kablovaska televizija, internet i pametni telefoni na pretplatu su već odavno postali normalna stvar, a od sada će potrošači moći da nabave i automobil na pretplatu. Vozači u pojedinim gradovima SAD više nisu ograničeni na tradicionalne metode kupnje automobila i kupnje putem lizinga. Kako nabaviti automobil na pretplatu? Evo našeg vodiča.

OEM pretplatnički servis

OEM je pretplatnički servis koji su pojedini proizvođači automobila nedavno počeli da nude svojim kupcima. Za sada, OEM funkcioniše u pojedinim gradovima SAD, a planira se i njegovo proširenje na druge zemlje. OEM je u stvari dugoročno iznajmljivanje klasičnih automobila, i svodi se na plaćanje mjesečne naknade proizvođačima za pravo na korišćenje nekoliko različitih modela vozila koje oni imaju u svom proizvodnom programu. Osim samog prava na korišćenje vozila, ova naknada pokriva i troškove održavanja, osiguranja, kao i pomoć na putu.

Porche, BMW i Volvo su prve kompanije koje su podigle svoje poslovanje na viši nivo nudeći uslugu pretplate na automobil. Evo šta oni nude svojim kupcima.

Porsche Passport

Porsche Passport je pretplatnička usluga koja je trenutno dostupna ljubiteljima Porsche automobila u Atlanti (SAD). Nije baš tako jeftina, ali za cijenu koja se plaća dobija se puno. Ponuda obuhvata ukupno 22 modela Porsche-a, a postoje dva nivoa pretplate koje vozači mogu odabrati.

Prvi nivo se zove Launch i za njega je potrebno izdvojiti 2000$ mjesečno. Zainteresovanim vozačim na raspolaganju su automobili iz serije Cayman, Boxster, Macan i Cayenne.

Za one sa debljim novčanikom, Porsche je pripremio Accelerate plan, pretplatnički servis koji košta 3.000 dolara mjesečno i daje pristup magičnom modelu sa trocifrenim brojem o kome svaki pravi ljubitelj Porche-a sanja. Naravno, riječ je o Porsche-u 911, i to modelu Carrera S, a osim njega u ponudi su i modeli Panamera 4S, Macan GTS i Cayenne S E-Hybrod SUV, kao i automobili iz jefitnijeg Launch programa.

Porche ne stavlja nikakva ograničenja na broj vozila koja možete da mijenjate tokom trajanja pretplatničkog ugovora, kao ni na broj pređenih kilometara. U članarinu su uključeni i troškovi poreza i registracije, kao i održavanje, osiguranje, pa čak i detaljno pranje automobila, tako da korisnici ove usluge nikada neće morati da se voze u prljavom automobilu. Za aktivaciju programa potrebno je izdvojiti 500 dolara, a vozač ima obavezu da bude član programa najmanje 31 dan. Ostala procedura je vrlo jednostavna i obavlja se ili preko Porsche aplikacije ili preko njihovih servisa.

Drive by Porsche i Host by Porsche

Osim ovih dugoročnih pretplatničkih programa, Porsche je otišao i korak dalje sa ponudom kratkoročnog iznamljivanja svojih automobila.

Drive by Porsche je usluga dostupna stanovnicima Atlante, i podrazumijeva kratkoročno iznajmljivanje automobila, koje u zavisnosti od potreba korisnika može da se kreće u rasponu od 4 sata do sedam dana. Ova pretplatnička usluga omogućuje iznajmljivanje Porsche vozila sa ograničenom kilometražom. Troškovi iznajmljivanja se značajno razlikuju u zavisnosti od modela koji izaberete i dužine iznajmljivanja, ali sedam dana vožnje u Porsche-u 911 sa ograničenom kilometražom od 1.500 milja (2.400 km) će vas koštati 3.000 dolara.

Host by Porsche je Porsche-ovo partnerstvo sa kompanijom Turo, jednom od najvećih agencija za „peer-to-peer“ iznajmljivanje automobila. Ovaj program nudi kratkoročno iznajmljivanje automobila na period od 7 do 30 dana. Predstavljen u oktobru prošle godine, Host by Porsche je za sada ograničen na graodve Los Angeles i San Francisko.

Access by BMW-a

Acess je BMW-ov pilot projekat koji trenutno funkcioniše u Nashville-u. Kao i Porsche-ov Passport, i ovaj program koji nudi dvije mogućnosti za pretplatnike. Prvi nivo se naziva „Legend“. Program podrazumijeva plaćanje mjesečne pretplate od 2.000 dolara i omogućuje pravo na korišćenje vozila iz serije 4, serije 5 i X5 (bez M modela) kao i odlični M2 model.

Za vozače koji su spremni da plate 3.700 dolara mjesečno, stvari postaju još zanimljivije. Njima su na raspolaganju vozila M4 Convertible, M5, M6 Convertible, X5M i X6M.

Korisnici mogu poručiti vozila uz pomoć aplikacije Access by BMW, a ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju zamjena vozila. Mjesečna pretplata uključuje osiguranje i održavanje vozila, kao i pomoć na putu. BMW još uvijek nije dao informaciju o tome hoće li i kada proširiti ovaj program van Nashville-a.

Care by Volvo

Volvo je prvi put najavio svoju uslugu Care by Volvo na sajmu automobila u Los Anđelesu 2017. godine, zajedno sa svojim novim XC40 crossover-om, a danas je to znatno povoljnija pretplatnička opcija u odnosu na konkurenciju.

Pretplata za Care by Volvo modele serije XC40 počinje od 600 dolara mjesečno za model T5 Momentum i ide do 700 dolara mjesečno za model T5 R-Desing. Obe ove pretplate korisnici mogu sami konfigurisati. Za aktivaciju pretplatičke usluge potreban je depozit od 500 dolara koji u stvari predstavlja prvu mjesečnu pretplatu.

Jedan od najvažnijih aspekata Care by Volvo je zaštita od pretjeranog habanja dijelova, koja je pokrivena cijenom pretplate. U suštini, to znači da će Volvo nadoknaditi štetu u vrijednosti do 1.000 dolara u slučaju kada pređete određenu kilometražu ili ako imate određena oštećenja na automobilu u trenutku kada ga vratite. Volvo u cijenu pretplate uključuje i osiguranje guma i točkova, tako da ako dođe do bušenja gume, ili je zbog udara u rupu potrebno balansiranje točkova, to će biti pokriveno od strane Volvo-a. Međutim ako je šteta nastala uslijed nemara vozača, nju nadoknađuje vozač. Na primjer, vozači koji ne paze pri parkiranju mogu platiti za duboke ogrebotine ili ulubljenja za koje se smatra da su nastala nemarom.

U sklopu Care by Volvo pretplate, planom održavanja i servisiranja su pokrivene sve eventualne popravke i habanja dijelova i to u tri grupe: do 10.000 (16.000km), 20.000 (32.000km) i 30.000 (48.000km) pređenih milja. Ovo uključuje popravke kao što su zamjena kočionih pločica, metlica brisača, tečnosti itd.

Na kraju, za razliku od skupljih programa koje nude BMW i Porsche, Care by Volvo omogućuje zamejenu vozila tek na 12 mjeseci. Mnogima je to najveća mana pretplatničkog programa Care by Volvo u odnosu na konkurenciju, ali ako se vozači ponašaju odgovorno prema svom automobilu i pažljivo voze, ovo neće biti smetnja, s obzirom da je cijena Volvo pretplatničkih usluga nekoliko puta niža, a Volvo je i dalje najsigurniji automobil na svijetu.