Armenija optužila Azerbajdžan za prekid humanitarnog primirja u Nagorno-Karabahu

Svijet Vijesti

TJEDAN dana nakon prvog primirja u sukobu u Nagorno-Karabahu koje su Armenija i Azerbajdžan potpisali, ali ga uopće nisu poštovali, u subotu u ponoć po mjesnom vremenu stupilo je na snagu novo, “humanitarno primirje”, ali Erevan optužuje Baku da ga je odmah prekršio.

“Republika Armenija i Republika Azerbajdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju od 18. listopada u 00:00 po mjesnom vremenu”, priopćilo je u subotu navečer armensko ministarstvo vanjskih poslova. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slično priopćenje.

No samo nekoliko sati poslije glasnogovornica armenskog ministarstva obrane Šušan Stepanjan potvrdila je na Twitteru: “Neprijatelj je granatirao sjever između 00:04 i 2:45 i raketirao jug između 2.:20 i 2:45.” Azerbajdžan zasad nije reagirao.

U obnovi sukoba prije tri tjedna poginule su stotine ljudi. Nakon prvog, neuspjelog pokušaja uspostave primirja pod pokroviteljstvom Moskve, u subotu je sukob ponovo eskalirao.

Azerbajdžan je najavio “osvetu” za smrt trinaestero civila, među kojima i djece, koji su prethodne noći poginuli u bombardiranju Gandže, drugog po veličini grada u zemlji. Mnoge kuće su srušene i ranjeno je više od 45 ljudi u bombardiranju oko 3 sata po mjesnom vremenu, rekao je glavni državni odvjetnik.

Vijest o primirju dolazi u trenutku kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom večeri telefonom razgovarao s armenskim i s azerbajdžanskim kolegom te inzistirao na “potrebi strogog poštovanja” primirja potpisanog u prošlu subotu u Moskvi, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Macron pozdravio primirje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron “pozdravio” je u subotu navečer humanitarno primirje dodajući da je ono rezultat “francuskog posredovanja proteklih dana i sati u koordinaciji s ostalim predsjedateljima skupne iz Minska (Sjedinjene Države i Rusija).

Gandža, grad s oko 300.000 stanovnika, više je puta bila granatirana od početka sukoba.

Armenski separatisti su pak rekli u subotu da u Gandži postoje “legitimni ciljevi”: zračna baza, glavni stožer motorizirane brigade, specijalne snage, operativno središte azerbajdžanske obrane, skladišta goriva i tvornice streljiva.

Usto su optužili Azerbajdžan da je tijekom noći napao civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu, što zahtijeva odgovor.

Nekoliko sati prije napada na Gandžu granatirani su separatističko središte Stepanakert i grad Šuša, čija je polovina stanovništva izbjegla od izbijanja sukoba 27. rujna.

Turska podupire Azerbajdžan

Međunarodna zajednica strahuje zbog moguće humanitarne krize i internacionalizacije sukoba jer Turska podupire Azerbajdžan. Armenija, koja financijski i vojno pomaže separatiste, u vojnom je savezu s Rusijom.

Nagorno-Karabah, gdje su Armenci, kršćani, u većini, odcijepio se od Azerbajdžana, šijitskih muslimana koji govore turski, nedugo prije raspada SSSR-a 1991., zbog čega je izbio rat u kojemu je izginulo 30.000 ljudi. Primirje obilježeno prekidima bilo je na snazi od 1994.

Autor: Hina