Ankete: Bajden ispred Trampa za 10 odsto

Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da vjerovatni predsjednički kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Džo Bajden, ima prednost od čak 10 odsto u odnosu na aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsjednika Trampa, ta prednost bi mogla da se smanji, izvještava Glas Amerike.

Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je “digao ruke od zemlje”.

“Možete li da zamislite da kao predsjednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno”, pita se demokratski kandidat Džo Bajden.

“Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomjeraju taj fokus vjerovatno će nanijeti štetu Bajdenu i pomoći Trampu”, smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsjedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsjednik SAD biti spreman za okršaj sa Trampom.

“Bajden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmjeren tokom predizbornih debata”, ističe demokratski strateg Džered Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobjedu u novembru.

Autor: B92