Amerikanci odlučili: Pet kineskih kompanija prijetnja nacionalnoj bezbjednosti

Svijet Vijesti

Američka Federalna komisija za komunikacije označila je pet kineskih kompanija kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti prema zakonu iz 2019. godine.

Cilj tog zakona je zaštita američkih komunikacionih mreža.

Komisija je saopštila da su to kompanije Huawei, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Tećnology i Dahua Tećnology, prenosi Rojters.

Prema Zakonu iz 2019. godine, Komisija je dužna da identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge za koje je, kako je navedeno, “utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbjednost SAD”.

U avgustu 2020. godine američka vlada usvojila je propise kojima se zabranjuje saveznim agencijama kupovina robe ili usluga od tih pet kineskih kompanija, a od 2019. godine one su stavljene na ekonomsku “crnu listu” SAD.

Komisija je prošle godine Huawei i ZTE proglasila za prijetnju nacionalnoj bezbjednosti komunikacionih mreža, a time je američkim kompanijama zabranjeno korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

Huawei je u februaru osporio tu odluku pred sudom, a u toj kompaniji odbili su da komentarišu najnoviju odluku Komisije SAD.

Komisija je u decembru prošle godine usvojila propise kojima zahtijeva od telekom operatera koji imaju opremu od ZTE ili Huaweija da je zamijene, a u tu svrhu je odobreno 1,9 milijardi dolara.

Autor: cdm.me / Agencije