Amerika čeka presudu za ubojstvo Georgea Floyda, grad čuva vojska

Svijet Vijesti

USKORO bi trebalo završiti suđenje Dereku Chauvinu, bivšem policajcu iz Minneapolisa kojem se sudi za ubojstvo Georgea Floyda prošle godine. Porota se povukla sa suđenja i razmatra presudu.

Tužiteljstvo je porotnicima kazalo da je Chauvin ubio Floyda, ali obrana tvrdi da je bivši policajac ispravno pratio policijsku proceduru pri postupanju. Amerika iščekuje ishod jednog od najvećih suđenja u proteklim godinama, a sud je zaštićen bodljikavom žicom, visokim barijerama i naoružanim vojnicima iz Nacionalne garde.

Gradovi diljem zemlje spremaju se za prosvjede bez obzira na presudu.

Tužiteljstvo i obrana u ponedjeljak su iznijeli završne riječi u suđenju koje je trajalo tri tjedna. Tužiteljstvo je tada imalo još jednu prigodu pobiti argumente obrane prije nego što je porota poslana na vijećanje. 

Što je obrana zaključila?

Eric Nelson, odvjetnik bivšeg policajca Dereka Chauvina, tvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki “razumni policajac” nakon što se našao u “dinamičnoj” i “fluidnoj” situaciji koja uključuje prepucavanje velikog čovjeka s tri policijska dužnosnika. 

Rekao je da su Chauvinu zbog “žestine borbe” s odore srušene kamera i značka. 

Nelson je također tvrdio da je Floyd bio pod značajnim utjecajem droge jer tijelo reagira na uporabu opioida, posebno u slučaju nekoga kome je dijagnosticirana hipertenzija. Odvjetnik tvrdi da Chauvin vjerojatno nije namjerno prekršio pravila o uporabi sile jer da je, bio bi svjestan da se cijeli proces snima. 

“Policajci znaju da se sve snima kamerom”, dodao je Nelson. 

Što su tužitelji zaključili?

Tužitelj Steve Schleicher pozvao je porotu da “koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli”, pozivajući se pritom na videozapis na kojem se vidi kako Chauvin 25. svibnja više od devet minuta kleči na vratu Georgea Floyda.

“Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubojstvo”, dodao je.

Posljednju riječ u ponedjeljak je iznio i tužitelj Jerry Blackwell. Rekao je da je cijeli proces “toliko jednostavan da ga i dijete može razumjeti”.

“Zapravo, dijete ga i je razumjelo, kad je devetogodišnja djevojčica rekla: ‘Makni se od njega'”, kaže Blackwell misleći na jednog od promatrača nemilog događaja.

“To je bilo tako jednostavno. Makni se od njega. Zdrav razum.”

Što će se sada događati?

Porota će razmotriti svjedočenje 45 svjedoka, uključujući liječnike, stručnjake za uporabu sile, policajce, slučajne prolaznike i ljude koji su bili bliski Georgeu Floydu. 

Optuženik Derek Chauvin tereti se za nenamjerno ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo. Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora ako se proglasi krivim za najozbiljniju optužbu – ubojstvo drugog stupnja. Za presudu po bilo kojoj optužbi protiv njega porota će morati dati jednoglasno mišljenje. Jedno različito mišljenje u poroti rezultiralo bi ništavnim sudskim postupkom.

Od 12 porotnika šest je bijelaca, četiri su crnca i dva su mješovite rase. Sedam je žena i pet muškaraca. 

Kako se SAD priprema na konačnu presudu?

Snimka bijelca Dereka Chauvina kako sputava crnca Georgea Floyda na podu dok uzvikuje “Ne mogu disati” potaknula je mjesece globalnih prosvjeda u 2020. godini. Guverner Minnesote Tim Walz u ponedjeljak je zatražio sigurnosnu pomoć od saveznih država Ohija i Nebraske prije presude. 

Demokrata su žestoko kritizirali nakon što je lani u neredima oštećeno više od 1000 zgrada i zgrada firmi. 

U nedjelju rano ujutro dva pripadnika Nacionalne garde zadobila su lakše ozljede dok su čuvali jedno naselje u Minneapolisu. Na njih je pucano iz automobila. 

Što će se dogoditi kad bude presuda?

BBC-jeva dopisnica iz Minneapolisa kaže da su ulice oko suda u ponedjeljak ujutro bile mirne, ali mještani čekaju donošenje presude. Jedan aktivist kaže da planiraju izaći na ulice bez obzira na to kakva će biti presuda.

Ako porota odluči da Derek Chauvin nije kriv po svim točkama optužnice ili da je kriv samo za ubojstvo, manju optužnicu, prosvjednici će sigurno izaći na ulice. Ali čak i ako bude proglašen krivim po svim točkama, također će izaći na ulice, ali u “slavljeničkom tonu”, kaže jedan od aktivista. 

Izaći će na ulice kako bi pokazali zadovoljstvo presudom i zatražili pravdu za ostale koji su umrli tijekom policijskog privođenja. 

Autor: Index.hr