Američka policija upucala mladog crnca, na ulicama opet kaos

Svijet Vijesti

“Čula sam prepiranje i policajca kako govori ‘Daunte, nemoj bježati’, rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka rekavši da je mrtav u vozačkom sjedalu

Prosvjedi protiv američke policije izbili su u nedjelju u Minnesoti nakon što je policajac ustrijelio mladog crnca po zaustavljanju njegovog vozila zbog prometnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tijekom uhićenja u Minneapolisu prošlog svibnja.

Bijesne gomile su se u stotinama okupile ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer, policajci u zaštitnoj opremi su ispaljivali gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa.

Rođaci i guverner Minnesote, Tim Walz, muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20). Walz je rekao u priopćenju da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, “dok naša država oplakuje još jedan crni život kojeg je uzela policija.”

Protupolicijski prosvjednici su već proveli prethodne dane prosvjedujući u Minneapolisu, dok suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan suđenja okruženog pregradama i vojnicima iz Nacionalne garde.  Chauvin je osuđen za ubojstvo zbog klečanja na vratu Floyda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, tijekom smrtonosnog uhićenja prošlog svibnja, čiji je video izazvao globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti.

Wrightova majka, Katie Wright, rekla je novinarima da je primila poziv od sina u nedjelju popodne, s riječima da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli s retrovizora, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinom sinu da iziđe iz vozila, rekla je.

“Čula sam prepiranje i policajca kako govori ‘Daunte, nemoj bježati’, rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka rekavši da je mrtav u vozačkom sjedalu.

U priopćenju, policija Brooklyn Centra rekla je da su policajci nešto prije 2 popodne zaustavili muškarca zbog prometnog prekršaja te pronašli da je postojala otvorena tjeralica protiv njega. Dok ga je policija pokušavala uhititi, vratio se u auto. Jedan policajac je ustrijelio muškarca, koji nije bio identificiran u priopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na licu mjesta.

Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalne istrage istražuje pucnjavu.

Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti je rekao da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi. Skupina je kazala da je “duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što policija često radi kad su u pitanju crnci.”

Blizu mjesta ubojstva, prosvjednici su bijesno vikali na skupinu policajaca u zaštitnoj opremi koji su ispred sebe držali dugačke pendreke. Neki prosvjednici su vandalizirali dva policijska automobila, bacajući na njih kamenje i skačući po njima. Policajci su ispalili gumene metke, pogodivši barem dvije osobe u gomili, zbog čega je barem jedan muškarac krvario iz glave, rekao je Reutersov svjedok, prije nego što su prosvjednici otišli pred zgradu policije.

Pucnjava u nedjelju je bila “tragična”, rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra, Mike Elliott.

“Molimo prosvjednike da nastave biti mirni i da se s mirnim prosvjednicima ne ophodi sa silom”, rekao je u priopćenju.

Autor: Vecernji.hr