Američka mornarica upozorila na minimalnu udaljenost u vodama Zaljeva

(Patria) – Američka mornarica u utorak je izdala upozorenje svim pomorcima u Zaljevu da drže udaljenost od najmanje 100 metara od američkih ratnih brodova zbog rizika ‘da ih se protumači kao prijetnju i postanu predmetom zakonskih odbrambenih mjera’.

Upozorenje koje je prvi prenio Reuters, uslijedilo je nakon prijetnje predsjednika Trumpa prošlog mjeseca da će otvoriti paljbu na iranske čamce koji su provocirali američke brodove.

Američki zvaničnik koji je dao komentar pod uvjetom anonimnosti, izjavio je da novo upozorenje pomorcima ne znači promjenu postojećih pravila američke vojske.

Iz Pentagona potvrđuju da je Trumpova prijetnja imala namjeru da naglasi pravo američke mornarice na samoodbranu.

U izjavi Centralne komande američke mornarice sa sjedištem u Bahrainu, navodi se da je cilj upozorenja bio ‘osnažiti sigurnost, minimizirati dvosmislenost i smanjiti rizik pogrešne procjene’.

Podsjetimo, prošlog mjeseca 11 iranskih čamaca našlo se na udaljenosti od svega 9 metara od američkih brodova u Zaljevu, što je američka vojska ocijenila ‘opasnim i provokativnim’ ponašanjem.

Uslijedilo je Trumpovo upozorenje na koje je Iran odgovorio novom prijetnjom da će uništiti američke vojne brodove ako budu predstavljali prijetnju sigurnosti u Zaljevu.

Bliski susreti brodova u Zaljevu dešavali su se i 2016. i 2017. U nekoliko navrata američki brodovi su otvorili vatru na iranske čamce kada bi se suviše približili.

Autor: Patria