Ambasador Nelson: Politika SAD se neće mijenjati, OHR je i dalje ključan u BiH i za BiH

BiH Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH za FACE TV komentarisao je “invaziju u Capitol Hill” 6. januara.

“To je bilo strašno za sve koji su gledali na TV, da vide nasilje. Bilo je tragično gledati, jedan od policajaca je umro. To je bilo strašno za svakog Amerikanca da vidi. Demokratija se ne može uzeti, ona se mora graditi. Svaki zvaničnik polaže zakletvu da će štititi Ustav i vidjeli smo koliko su jake institucije”, kazao je Nelson.

Govoreći o dolasku predsjednika Joe Bidena i odnosa Washingtona prema BiH, Nelson je kazao da se i dalje očekuje da BiH preuzme odgovornost, da poduzme reforme i da stvori klimu prosperiteta i sigurnosti.

“Politika SAD-a se neće promijeniti. Očekivanja postoje u smislu rezultata, Washington će očekivati da BiH postane samostalna. Očekivanja postoje ka konkretnim djelima od strane domaćih lidera koji treba da se fokusiraju na postizanje kompromisa, koncenzusa i napretka. Domaći lideri jesu svjesni svojih prioriteta, ali mislim da nisu svjesni koji su to prioriteti građana. Glavni njihov prioritet je da zadrže status quo, da ne podržavaju promjene koje bi nas pokrenule s mrtve tačke.

Najavio je da bi 2021. godina mogla biti godina u kojoj će se riješiti brojni problemi u BiH.

“Građani traže vladavinu prava, žele bolju budućnost, ekonomske prilike, dosadilo im je da gledaju konvoje svojih porodica koje odlaze iz ove zemlje”, kazao je Nelson.

On je dodao da je “odlazak mozgova” iz BiH jedna od najvećih prijetnji za ovu zemlju.

“Zemlja se suočava sa manjkom investicija, nepronalazak posla, korupcija, pomankanje nade da će se nastaviti napredak u ovoj zemlji. Zabrinjavajuće je vidjeti koliko građana misli da mora otići. Građani se moraju angažirati da bi stvorili bolje uslove u zemlji”, kazao je američki ambasador.

Nelson je istakao nekoliko reformi koje BiH mora izvršiti ukoliko želi bilo kakav dalji napredak.

“Vladavina zakona mora biti ojačana u BiH, Zakon o VSTV-u morabiti reformiran, Zakon o javnim nabavkama, sukobu interesa. Već su to prijedlozi koji su na stolu.”

Govoreći o ekonomskom napretku ambasador je istakao kako je BiH platila cijenu pandemije.

“Treba djelovati da bi se ekonomija oporavila. Postoji duga lista reformi koje EU i SAD promoviraju da ih BiH provede. MMF je također promovirao ove reforme, nijedna nije bezbolna ali će pomoći za stvaranje većeg ekonomskog prosperiteta.”

Na pitanje kako komentariše najavu dolaska novog visokog predstavnika u BiH (OHR) ambasador Nelson je kazao da je stav SAD vrlo jasan.

“Kancelarija visokog predstavika (OHR) i dalje je od ključne važnosti u BiH i za BiH. Dejtonski mirovni sporazum koji nadgleda OHR i njegovo provođene i dalje su u toku. Još uvijek postoje funkcije ove države koje su slabe i koje trebaju biti provedene do kraja. U odnosu na neke ciljeve prethodnih deset gdina učinjeno je malo. Međunarodna supervizija u BiH je još uvijek realnost. Jednog dana će biti građani ti koji će biti supervizor tog rada, a ne međunarodna zajednica.

SAD su uvijek za OHR koji je visokofunkcionalan, koji traži odgovornost domaćih lidera koji vodi inicijativu za progres i realizaciju ciljeva koji su postavljeni od strane PIC-a. Naš fokus je nepromijenjen, potreban je fokus, napredak, nastavit ćemo da podržavamo PIC i ono što građani očekuju.

Kao jedan od najvećih problema istakao je korupciju koja guši ovu zemlju.

“BiH se sama mora boriti sa korupcijom i zato smo doveli savjetnika Erica Larsona. Mi smo spremni da podržimo posvećenost za ovu borbu. Znamo da postoje tužioci i istražitelji koji se bore protiv korupcije. Svake godine se bilježi sve lošiji uspjeh i sve manji broj predmeta korupcije. Svaka zemlja u svijetu mora boriti s korupcijom, ali BiH ima pomankanje te borbe”, zaključio je Nelson.

Autor: Patria