Ambasada o protestima građana: SAD ostaju čvrsto uz BiH

BiH Vijesti

Američka ambasada u BiH oglasila se na svom Twitteru saopštenjem nakon današnjih protesta građana održanih preko puta zgrade Ambasade u Sarajevu.

Okupljeni građani uputili su tom prilikom zahtjev američkoj administraciji i međunarodnoj zajednici da OHR smijeni člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Istovremeno, zatražili su da SAD odredi druge osobe koje će moderirati razgovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, umjesto zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Euroaziju Matthewa Palmera, koji je prošle sedmice boravio u BiH s Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), javlja RSE.

“SAD su upoznate sa protestima koji su održani ispred ambasade. Podržavamo slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje. Za nas je mišljenje građana Bosne i Hercegovine veoma važno.

Ambasada je danas zatvorena zbog praznika: ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim gradanima. Također, potičemo lidere da rade na izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti, neopterećene korupcijom, kakvu građani i zaslužuju.

Naša privrženost BiH, kao i naša politika prema BiH, ostaju čvrste. SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, države koja je multietnička i demokratska.

Nastavljamo promovirati dijalog među liderima i raditi sa našim partnerima kako bi pružili podršku Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskoj budućnosti”, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Autor: Vijesti.ba