Albanija otkazala učešće na samitu u Sarajevu

Albanija je u znak solidarnosti s Kosovom otkazala učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se u ponedeljak i utorak 8. i 9. jula održava u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, potvrdio je ministar spoljnih poslova te zemlje Gent Cakaj.

Cakaj je na Tviteru saopštio da je Albanija otkazala učešće na samitu zbog odnosa organizatora prema Kosovu.

“Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP-a u znak solidarnosti sa Kosovom. Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i suprotnosti je s ciljem stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, napisao je Cakaj.

Albanski ministar je trebalo da učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova SEECP-a, na kojem će među delegacijama iz zemalja regiona učestvovati i predstavnici Evropske unije (EU) i Veća za regionalnu saradnju (RCC).

Albanija je ovakav potez povukla nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači objavio da je uprkos “volji i spremnosti” da učestvuje na samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, “ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH”.

Autor: RSE