Akcija FUP-a u Zavidovićima: Hapšenje zbog iskorištavanja djeteta

Lice lišeno slobode će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije.

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 10.4.2019. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, na području općine Zavidovići, lišili slobode jedno lice inicijala S.M. (1983.), vezano za krivično djelo ‘Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi po*nografije’ iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom 28. istog zakona.

Navedeno lice se sumnjiči da je u periodu od 7. do 10.4.2019. godine, kontinuirano stupao u kontakt putem telefona sa maljoljetnom osobom (žensko dijete starosne dobi od 10 godina) sa kojom je obavljao razgovore koji su u sebi imali sesualnu konotaciju, a potom je od iste zahtijevao i navodio je da mu šalje sesualno eksplicitni sadržaj.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Zavidovićima izvršen je pretres stanbenog objekta koji koristili osumnjičeni, kojom prilikom je pronađen i oduzet mobilni telefonski aparat sa pripadajućom SIM karticom koju je isti koristio za izvršenje predmetnog krivičnog djela.

Lice lišeno slobode će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će se u zakonskom roku predati uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružali su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, PS Zavidovići, piše “Slobodna Bosna“.