“Absentia”, novi uspjeh Stane Katic

Psiholosko dramaticna prica

Dok se u SAD prikazuje druga sezona televizijske serije “ABSENTIA”, starokontinentalni kanal RMC Story na NTK-u, zapocinje emitirati prve nastavke koji su zaintrigirali brojne gledatelje.

Smatrana umrlom, nakon izceznuca uvjetovanog potragom za serijskim ubojicom Conradom Harlow, specijalna agentica FBI-ja iz Bostona, Emily Byrne u tumacenju Stane Katic, nestaje na neobjasnjiv nacin! Sest godina kasnije pronadjena je u napustenoj stracari lebdeci izmedju zivota i smrti, nesposobna prisjetiti se kako je i gdje bila zatvorena i mucena. Je li bila zrtva mahinacija u kojima su ucestvovali clanovi mocne, ruske mafije i korumpirani policajci?Nakon kompliciranog lijecenja, primorana kriti se, mlada zena uz pomoc supruga Nicka, sto je u medjuvremenu oformio zajednicu s Alice koju njezin sin koji je sasvim zaboravio roditeljku, zove “mama”, zapocinje istragu o proslosti i izgubljenim godinama.

Seriju ostvaruje ista, izraelska ekipa sto je postala poznata zahvaljujuci “False Flag-u”, koju predvode Mathew Cirulnick i Gaia Violo. Snimana pod rediteljskom palicom Odeda Ruskina u Bugarskoj, s americkim i evropskim glumcima, istakla je nadarenost Stane Katic, sto jos jednom na savrsen nacin interpretira glavni lik. U umjetnickoj ekipi su Patrick Hensinger u ulozi Nicka, a Alice posjeduje crte i ljupkost Care Theobold. Sporedne uloge igraju Angel Bonami, Neil Jackson, Patrick McAuley, Ralph Ineson, Bruno Bichir i Richard Brake.

Savrsena karijera

Stana Katic, junakinja policijske serije koja je i psiholoska drama rodjena je u Ontariju, u travnju 1978 godine. Roditelji iz Vrlike i okolice Sinja su nezavisno jedan od drugog, stigli mladi u Canadu. Najstarija Stana ima jos jednu sestru i cetiri brata. Poslije se cijela obitelj preselila u Auroru u Illinoisu gdje je privlacna i 175cm visoka Stana zavrsila West-Aurora High School pa otisla u Chicago i na Sveucilistu Goodman School of Drama, diplomirala sa najboljim ocjenama. U Los Angelesu je odmah dobila manje uloge u nekolicini tv serija poput Hitne Pomoci, 24, Heroji, ali je istinska slava dosla zahvaljujuci seriji “Castle” u kojoj je glumila inspektoricu Beckett, osam godina. Zahvaljujuci svojoj kuci “Sine Timore” producirala je 17 epizoda. Glumila je u dugometraznim filmovima sa Georgeom Clunyjem i Richardom Gere a jedna je od James Bond girls u nastavku “Quantum of Solace”.

Proslavljajuci u okolici Splita 37 rodjendan, udala se 26 travnja 2015 godine, za poslovnog covjeka Krisa Bakljaca, Australca porijeklom iz Hrvatske, ciji je otac sa sjevera a majka Dalmatinka.

Stana Katic koja pored hrvatskog, slovenskog savrseno govori talijanski, francuski i engleski je trostruka dobitnica prestizne nagrade za najbolju glumicu : People Choice Award.

Autor: Dzana Mujadzic