Uhapšen napadač na autobus Borussije Dortmund, motiv napada iznenadio policiju

Njemačko tužilaštvo saopćilo je da je uhapšen osumnjičeni za bombaški napad u Dortmundu 11. aprila na klupski autobus igrača Borussije, koji su putovali prema stadionu na prvi meč četvrtfinala Lige evropskih prvaka.

Mediji u Njemačkoj naveli su da je u pitanju Rus s njemačkim državljanstvom.

Tužilaštvo je u saopćenju navelo da je uhapšen 28-godišnji Sergej W. Sumnja se da je on to učinio iz finansijskih razloga, prenio je AP.

Istražitelji su na mjestu napada pronašli poruku u kojoj odgovornost za napad preuzima ISIL, ali su ubrzo potom doveli u pitanje autentičnost pisma.

Njemački mediji navode da je osumnjičeni na dan napada navodno bio u istom hotelu u kojem su odsjeli i fudbaleri i da je njegova soba gledala na ulicu u kojoj su odjeknule eksplozije.

Podsjetimo, 11. aprila na Milionere je izveden bombaški napad u kojem je povrijeđen Marc Bartra, fudbaler Borussije i jedan policajac.

Osumnjičeni Sergej W. uhapšen je u blizini Tübingena, grada na jugozapadu Njemačke, a krajem prošle nedelje je protiv njega pokrenuta istraga zbog pokušaja ubistva.

Mediji pišu i da je napad izveo iz pohlepe. Bild navodi da je želio da obori cijenu akcija Dortmunda kako bi profitirao.

– Ako bi dionice Borussije Dortmunda značajno pale, dobit bi bila nekoliko puta veća od početne investicije. Ozbiljna povreda ili smrt nekog od fudbalera mogla je imati upravo takvu posljedicu – zaključuje se u saopštenju tužilaštva.

Autor: Faktor.ba

Top