Stižu oštre reakcije iz RS: Neka Izetbegović zapamti današnji dan

U sarajevskoj Vijećnici zvanično je odlučeno: BiH će pokrenuti reviziju tužbe protiv Srbije. Savjetovanje se održalo pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a u organizaciji Fondacije “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Sastanku je prisustvovao veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

U međuvremenu – stigle su prve reakcije iz Republike Srpske, a za N1 su govorili Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Reakcije su očekivano – oštre.

“Nema nikakve sumnje da je u ovoj maratonskoj trci iscrpljivanja Izetbegović pretekao Dodika. Nemam sumnju, odlučio je da krene u rušenje Dejtona. Ovo je nerazumna odluka iza koje definitivno ne stoji BiH – već društveno politički inat jednog od tri člana Predsjedništva”, kazao je Govedarica.

“Neka Bakir Izetbegović dobro upamti današnji dan. 17. februara je početak kraja njegove političke karijere. Javno ga pozivam da odgovori ukoliko Međuarnodni sud pravde odbije reviziju – hoće li preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto Predsjedništva BiH”, kazao je predsjednik SDS-a za N1.

Čubrilović je kazao da postupak revizije tužbe BiH protiv Srbije neće doprinijeti dobrim odnosima unutar BiH.

“Dodatno će doprinijeti raspirivanju strasti i emocija sa svih strana. Koristiti prošlost da bi se uništavala sadašnjost i budućnost nije razumna odluka”, ocijenio je Čubrilović.

Komentar smo dobili i od aktuelnog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića.

“Sve ono što što se retroaktivno unazad vraćamo i radimo, neće donijeti nikome dobro”, kazao je Grujičić, koji je kazao da u Srebrenici želi pokazati politiku razvoja bez etničkih mimoilaženja.

Autor: Source.ba

Top