Skandal u kvalifikacijama za Mundijal: Amerika ispala nakon fantomskog gola Paname!

Skandalozni kraj kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Sjevernoj, Srednjoj Americi i Karibima (CONCACAF)! SAD je ostao bez puta u Rusiju, ili bar baraža, nakon što je Panami priznat fantomski pogodak protiv Kostarike, ali i nakon što su oni sami poraženi kod najlošije ekipe kvalifikacija – Trinidada i Tobaga.

SAD-u je uoči posljednjeg kola imao dva boda prednosti ispred Paname i Hondurasa, te gostovanje kod najslabije reprezentacije kvalifikacija, koja je do tada u devet kola sakupila svega tri boda! Trinidad i Tobago je nakon prvih 45 minuta imao vodstvo 2:0, a nakon manje od dvije minute igre u nastavku za SAD je zabio Christian Pulišić. Uprkos velikoj ofanzivi prema golu domaćina, SAD više nije uspio postići pogodak koji bi ih odveo u Rusiju!

Panama je pred svojim navijačima slavila protiv Kostarike s 2:1, ali na neregularan način. Gosti su poveli u 36. minuti prvog dijela preko Venegasa, a rezultat se nije mijenjao do 53. minute. Tada je nastala gužva pred gol-crtom Kostarike, nakon čega je lopta završila u korneru. Međutim, umjesto na korner sudija je pokazao na centar!

Naime, priznao je gol Gabrielu Torresu, koji je gurnuo loptu prema golu, ali je ista zapela na vratnici. Nije prešla crtu, možda čak nije ni dirala crtu. Ali je glavni sudac, a pomoćni se nije bunio, vidio čisti gol. Čak ni Panamci nisu mogli vjerovati da je priznat, a to se vidi po rekaciji jednog od njih. Tek je naknadno shvatio što je sudija pokazao i njegovoj sreći nije bilo kraja.

Taj gol vratio je Panamu u igru, a potpuni preokret dogodio se u 88. minuti kada je Roman Torres postavio konačnih 2:1 i poslao Panamu direktno u Rusiju!

Top