Porodica Herceglija iz Rogatice: Otrovali su nam krave jer nas ne mogu otjerati

Nedžad Herceglija iz sela Bjelogorci kod Rogatice, čije su tri krave uginule nakon što su otrovane prošlog petka, uprkos svemu želi ostati u mjestu povratka i nastaviti živjeti od svog rada kako bi obezbijedio egzistenciju svojoj djeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedžad se sa suprugom Hajrom i četvero djece vratio u Rogaticu, ali je po povratku imao narušene odnose sa komšijama srpske nacionalnosti.

Prošlog petka u voćnjaku, nedaleko od kuće, njihove tri krave uginule nakon što su konzumirale vještačko đubrivo. Herceglije vjeruju da se iza svega krije međunacionalna mržnja i komšija koji je prije nekoliko godina kupio kuću u selu.

“Trovanje se desilo najvjerovatnije što nas ne mogu istjerati odavde. To vidim kao nacionalizam”, izjavio je Herceglija.

Na pitanje da li je bilo nagovještaja da će do toga doći, kazao je da je dan prije trovanja njegovo dijete snimilo prijetnje komšinice koja je, kako je kazao, prizivala krave da ih otruje.

”Dijete je to snimilo na 20 metara jer nije smjelo da joj priđe. Tu noć je to odradila, da li ona ili njen muž. Tužilaštvo će valjda poduzeti mjere i istražiti ko je i šta je”, rekao je Herceglija.

Uprkos napada na imovinu koja mu znači život i opstanak, Nedžad ne planira napustiti svoj dom.

”Ostajem i moji korijeni ovdje ostaju – moja žena, djeca i unučad ako Bog da”, poručio je.

Njegova kćerka Neira (19) bila je ta koja je zatekla uginule krave kako leže na njihovom imanju nedaleko od kuće. U izjavi za AA je ispričala da je po dolasku pored krava primijetila ureu, vještačko đubrivo, koje je uzrok uginuća.

Autor: AA

Top