Ne nasjedajte: Velika prevara kruži Facebookom u BiH

Mailom im stižu poruke kako im je prijatelj ili neko iz porodice u finansijskim problemima u udaljenoj zemlji te se traži da mu uplate novac na određene račune. Iako je riječ o prijevarama, poruke stižu sa stvarne e-adrese, što dodatno zbunjuje primatelje.

A njihov navodni pošiljatelj ne zna da je mail poslan, niti njegov sadržaj, odnosno da od poznanika traži novac. Najnoviji primjer pokušaja prijevare je nuđenje sumnjivih kredita na Facebooku.

Naime, s određenih lažnih profila na Facebooku korisnicima ove društvene mreže posljednjih dana stižu “povoljne” ponude za kredite. Osobe koje šalju poruke na lošem hrvatskom predstavljaju se kao žene koje su bile u finansijskim problemima nakon smrti supruga te su spašene zahvaljujući kreditu od 25.000 eura koji im je pomogao realizirati čovjek s Aurélie VERBERTH.

– Ja sam žena s dvoje djece. Otkad mi je muž umro, bila sam u nevolji. I on je imao puno dugova za platiti na kraju januara te je planirao pokrenuti vlastiti posao. Pitala sam svoje i banku za pomoć, ali ne žele pomoći. Bila sam u nevolji. Odgovorila sam na kredit ponuda online – stoji u poruci koja ovih dana stiže korisnicima Facebooka u BiH.

Dalje se navodi kako je ta žena istraživala tu online ponudu te da može svjedočiti kako je sve u redu, odnosno da je riječ o prijevari.

– Ovaj čovjek s Aurélie VERBERTH pomogao mi je sa sredstvima od 25.000 eura. Jamčim vam da sam dobila kredit prošle sedmice i zahvaljujući tom novcu mogli smo završiti plaćanje računa. Ako želite uzeti kredit, savjetovati i voditi, nećete biti razočarani. Tamo imate adresu e-pošte: [email protected] – stoji na kraju poruke.

Iz telekom operatera su u više navrata upozoravali svoje korisnike da ne odgovaraju na poruke sa zahtjevima za nadoplatu računa koje dolaze s njima nepoznatih brojeva. Upozorenja su stizala i da ne pozivaju sumnjive brojeve jer im takvi pozivi mogu odnijeti više desetaka KM.

Od prevaranata nisu zaštićene ni firme. Naime, krajem prošle godine određen broj tvrtki s područja BiH našao se na meti računalnih prevaranata. Računalne prijevare uglavnom se događaju tako da se “upadne” u razmjenu elektroničke pošte između firmi koje dogovaraju poslovnu saradnju, isporuku robe, način plaćanja te brojeve bankovnih računa i valuta plaćanja.

– Lažno se predstavljajući kao dobavljači i isporučitelji robe, počinitelji navode kupce na uplatu predujma na poseban račun – rekli su tom prilikom iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Novac prevarenih građana uglavnom završavao u bankama na području Velike Britanije.

Autor: Vecernji.ba

Top