Doktor izveo eksperiment na sebi i smršao 20 kg: “Sada znam šta je život bez…”

On tvrdi da je uspio da izgubi više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti od…

Mnoge slavne osobe zaklinju se u alkalnu ishranu i tvrde da je upravo ona odgovorna za njihovo zdravlje i mladolik izgled, piše “Kurir“…

Ideja je da izuzetno kisela hrana izaziva bolesti i upalne procese i da je treba mijenjati baznom, odnosno alkalnom hranom.

“Kako biste bili zdravi, lijepi, energični i izgubili višak kilograma, treba da znate da su uzroci bolesti i gojaznosti kiseline i upale”, tvrdi nutricionista i kiropraktičar dr Deril Gofre, koji je savjetovao brojne holivudske zvijezde o promjeni načina života.

On tvrdi da je i sam uspio da izgubi više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti od šećera, upravo zahvaljujući takvom vidu ishrane. Sada se 80 posto vremena hrani upravo tako i kaže da ima više energije nego kad je bio u dvadesetim godinama života, iako mu je sada 40.

“Trčim triatlon i ultramaraton. Ne sjećam se kad sam posljednji put bio bolestan”, kaže on.

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog: morate, bar neko vrijeme, iz ishrane da izbacite mliječne prerađevine, alkohol, meso, kafu, šećer i gluten. Umjesto toga, on predlaže da se jelovnik obogati zelenim lisnatim povrćem i drugim “baznim namirnicama”. Treba izbjegavati i puno voća, jer je prema principima alkalne ishrane šećer – šećer, ma u kom obliku dolazio.

Jedna od zabluda jeste da se ovakvom ishranom mijenja pH vrijednost krvi. To nije moguće, jer vaše tijelo strogo reguliše pH vrijednost i ishrana ne može u velikoj mjeri da utiče na to. Sa druge strane, ako jedete previše kiselu hranu, tvrdi dr Gofre, tijelo će održavati isti nivo pH, na uštrb zdravlja kostiju i srca, jer će izvlačiti alkalne minerale iz sopstvenih resursa!

On preporučuje da se nakon jednosedmičnog pridržavanja unošenja isključivo alkalne hrane, zadržite na sličnom režimu i da barem 60-70 posto vaše ishrane do kraja života čine upravo bazne namirnice.

“Ljudi misle da zdrav život podrazumijeva eliminaciju svih namirnica koje volite. To nije tačno. Treba uživati ​​u procesu, da biste cijenili zdravlje”, kaže doktor.

Ako želite da alkalizujete svoju ishranu, doktor Gofre savjetuje da jedete sljedeće namirnice:

avokado, brokoli, karfiol, kupus, kiseli kupus, heljdu, mrkvu, celer, tikvice, đitake i maitake pečurke, lisičarke i šampinjone, morske alge kao što su nori, kombu, vakame, vlašac, smokve, laneno ulje, krastavac, bijeli luk, grejpfrut, soju i sojine proizvode, banane, grožđe, boraniju, mahunarke, med, kivi, limun, limetu, zelenu salatu, mango, proso, masline i maslinovo ulje, luk, pomorandže, papaju, peršun, kruške, zeleni grašak, ananas, kinou, rotkvice, spanać, jagode, paradajz, lubenicu, rižu, bundevu, susam, tahini (susamov namaz).

Dodatni savjeti doktora:

Ne pijte više od dvije šoljice kafe na dan, jer kafa izaziva kiselost u tijelu, a čak neke statistike govore da bi često pijenje kafe, više od tri na dan, moglo da poveća pojavu osteoporoze za čak 82 posto.
Rafinisane namirnice kao što su bijeli hljeb, kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu i izbacuju kalcijum iz kostiju, da bi poništio kiselu reakciju u tijelu.
Ne pretjerujte sa tamnim čajevima.
Smanjite na minimum unos masne hrane.
Pušenje i pijenje kafe su dvije ugalvnom povezane navike, koje zajednički stvaraju kiselost u tijelu.
Hrana s kojom treba biti oprezan

Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine i to najviše one životinjskog porijekla, pa se smatra da za svakih suvišnih 10 grama bjelančevina koje unesemo, izgubimo 100 mg kalcijuma mokrenjem. Stoga ne pretjerujte sa unosom proteina.

Top